Sehening Kalbu

Kelana Berlandaskan Hati, Percaya Mengikat Diri…

-|Cerita Yg Tak Masuk Akal|-

Posted by anakkawi on August 29, 2005

Salam! Hope L sehat, juga ceria sentiasa di sana.. Saje abg anto msg kt L, sbb L rajin bace blog abg. Arini abg nk dedicate entry ni utk L. So lepas anto msg kt L nanti abg upload dlm blog plak, Hehe… ^c^`

Erm.. abg ade 1 cerita. Mase zaman skolah kt SMKA dulu. Mase tu abg ade sorg cekgu dipanggil Cekgu Rashid. Skrg xtau dia kt mane. Seingat abg dia dah jd lect. Tapi cerita ni bukan psl cekgu tu. Cerita ni berkenaan apa yg dia pernah sampaikn dlm kelas.

Hari tu cekgu ajar karangan bahagian cerpen. Baru seminggu abes ujian. Hari tu cekgu ckp ade 1 karangan yg dia suka. Karangan yang amat menarik bg dia. Dan karangan tu hasil tulisan abg. Sebenarnya karangan tu abg rase paling teruk yg pernah abg tulis. Hehe… tapi mase tu abg xpaham kenapa cekgu ckp dia suka. Kemudian dia galakkan student dia menulis, dan kalau boleh terbitkn hasil tulisan masing2.

Then dipendekkan cerita abg lupakn apa yg dia pesan. Biasa la kan mase tu zaman skolah ingat nk skor SPM je. Hehe…. Sampai la duk kt UMKL nih. Seorg kwn bernama Faisal Fadhil @ Faisal elMuari suka sgt menulis. Teringat lak zaman skolah dulu. Kemudian dengan sedikit semangat terbitlah hasil idea abg dlm blog.

Bila tulis blog kita xsangka ada org akan baca blog kita. Kita pon xharap org baca. Cuma meluahkn apa yg ada dalam hati. Kadang2 mengajak org lain sama2 memeningkan kepala macam kita jugak. Semuanya di luar jangkaan kita. Tapi semacam org ckp, `apa yg kita nak itulah yg paling susah kita dapat`, dan `apa yang kita xharapkn itulah yg paling mudah datang pada kita`.

Tapi cuma org yg pesimis menghuraikan kata2 tu dr sudut negatif. Mungkin kita mudah menyerahkan pada takdir, dan jdlah kita semacam Jabariah. Namun org yg terlalu optimis pula lebih mengagungkan akal, maka ikutlah pandangan golongan Muktazilah. Bagi abang amat mudah. Kita ambil yang benar dan terbaik, dan tinggalkan sesuatu yg benar tapi kurang baik. Bila kebenaran melawan kebenaran. Kita ambil yang terbaik dan lebih baik utk semua. Amat mudah tapi fahamannya susah, apatah lg amalannya…

Akhir2 ni musim org berduka. Ntah kebetulan atau begitu keadannya. Byk kawan2 abg sendiri punya seribu macam persoalan, yang menyedihkan hati tp membingungkan org yg berfikir. Sesuatu yg mudah kadangkala susah bg mereka yg tidak faham. Ntah lah… Kadang2 kita sendiri tidak faham kenapa mereka tidak gembira….

Erm, maka semua org perlu gembira. Hati kita perlu mekar semekar kuntuman bunga di dinihari. Bukan utk kita seorg tp utk org2 yg bersama dengan kita. Kita xsedar mungkin ada 1 yg memerlukn kita dlm 1000 org yg tidak menghiraukn kita. Mungkin agak keterlaluan utk menyuruh org lain gembira, tatkala hati dirundung sepi… Tapi cubalah mengerti kadangkala senyuman kita punca kekuatan hati mereka….

Senyumlah…

Bukan hanya di bibir namun juga di hati….

^c^`

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: