Sehening Kalbu

Kelana Berlandaskan Hati, Percaya Mengikat Diri…

Dialog Dua Hantu

Posted by anakkawi on November 29, 2007

Tersebutlah kisah dua orang hantu.
Mereka ni baru bertemu lalu mereka pun
berboraklah untuk mengisi masa lapang
kehidupan mereka sebagai hantu.
Sepanjang perbualan mereka, Hantu B ni
tak habis-habis menggigil. Lalu, Hantu A
yang kehairanan ni pun bertanya,

 

“Apsal kau ni asyik menggigil je?”

 

“Oh..cara aku mati dulu teruk..aku mati
dalam peti ais…sejuk!!” Jawab Hantu B
sambil menggigil lagi.

 

“Ooo..kesian… aku dulu mati sebab
heart attack.” Kata Hantu A ramah.

 

“Kau memang sakit jantung kronik ye?
Apsal ko tak gi buat operation? Kalau
tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan
family kau sekarang.” Balas Hantu B.

 

“Dah,aku dah buat dah !In fact mase aku
mati tu, aku in recovery. Panjang
ceritanya …” jawab Hantu A sayu.

 

“Cerita la sikit..Sambil-sambil lepak nih..”

 

“Camni ..Aku syak isteri aku main kayu
tiga ngan aku. So this one day, aku
ingat nak perangkap la isteri aku..Aku
pura-pura gi keje tapi actually aku park
keta aku kat simpang hujung umah aku je.
Seperti yang aku syak, masuk sebuah keta
kat carpark umah aku. Aku rilex dulu
sebab nak carik mase sesuai tangkap
diorang.”

 

“So, ko dapatla tangkap diorang?” tanya
Hantu B penuh minat.

 

“Tak. Aku cume jumpe isteri aku je kat
dalam bilik. Yang aku heran, mase aku
masuk umah tu, aku nampak ade kasut laki
kat pintu umah aku. Aku tanye isteri aku
tapi die takmo jawab. So aku pun
lari-lari sekeliling umah aku nak carik
jantan tuh. Abis sume bilik aku carik
tapi takde pun.. Last-last, sebab aku
penat sangat berlari carik jantan tuh,
aku pun jatuh pengsan sebab heart
attack. And aku tak sangka aku mati
lak…” kata Hantu A mengakhiri
cerita nya dengan kesedihan.

 

Hantu B terdiam mendengarkan cerita
Hantu A. Selepas beberapa ketika, Hantu
B berkata,

“Kenapa kau tak check kat dalam peti
sejuk? Kalau kau check kat situ, sure
kita berdua still hidup lagi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: