Sehening Kalbu

Kelana Berlandaskan Hati, Percaya Mengikat Diri…

Jerawat perkara biasa mencecah usia akil baligh

Posted by anakkawi on December 24, 2007

JIKA anak perempuan anda menjerit mengenai jerawat pada wajahnya, anda patut tahu ia adalah sebahagian perkara biasa mencecah usia akil baligh.

Jerawat adalah radang pada kulit yang menyebabkan bintik hitam, bintik putih dan kadangkala kutil-kutil kemerahan. Jenis jerawat yang paling biasa ialah ‘acne vulgaris’ (vulgaris bermaksud biasa).

Radang kulit ini selalunya tumbuh pada muka dan kadangkala dada, belakang serta lengan. Jerawat menjejaskan sekitar 90 peratus remaja selain antara 20 hingga 30 peratus individu berusia antara 20 hingga 40 tahun. Malah, jerawat adalah penyebab utama kebanyakan orang yang mengalaminya bertemu pakar kulit.

Apabila anak perempuan anda menjerit mengenai jerawat pada wajahnya, tenangkan dia kerana jerawat bukanlah masalah mengancam nyawa. Ia hanya sedikit mengecewakan selain jerawat mungkin boleh membawa kepada parut kekal.Selain itu, anda juga perlu tahu, kecenderungan untuk berhadapan dengan masalah jerawat dikaitkan dengan faktor genetik. Justeru, masalah jerawat lebih biasa ditemui di kalangan bangsa Eropah berbanding Asia atau keturunan Afrika.

Sebab Terjadinya Jerawat

a) Kelenjar mengeluarkan minyak

Jerawat terjadi kerana kelenjar mengeluarkan minyak menjadi terlalu aktif. Kelenjar ini biasanya menghasilkan hanya sejumlah kecil minyak (sebum) yang juga adalah satu campuran mintak dan sel kulit. Apabila seseorang itu ada jerawat, kelenjar ini akan menghasilkan sebum dengan lebih banyak untuk menyekat bakteria.

b) Pengaruh hormon

Hormon juga boleh menyebabkan jerawat atau menambah jumlah jerawat sedia ada. Hormon yang aktif ketika anak akil baligh juga mensasarkan kelenjar pengeluaran minyak (kelenjar sebaceous) untuk menghasilkan lebih banyak sebum. Hormon yang bertindak dengan kelenjar minyak adalah hormon androgen. Lelaki dan wanita memiliki hormon ini, tetapi lelaki memilikinya dengan lebih banyak.

Bagi anak gadis, hormon ini juga boleh menyebabkan jerawat terutama ketika pusingan haid. Ini kerana wanita jarang mengalami masalah jerawat hingga dewasa. Kadangkala hormon yang menjadi sebahagian kandungan pil perancang kehamilan juga boleh menyebabkan jerawat.

c) Makanan ringan

Memakan makanan ringan dan coklat selalunya tiada kaitan dengan jerawat. Bagaimanapun, dalam kes-kes tertentu, ada sesetengah makanan yang boleh menyebabkan jerawat. Kulit yang berminyak juga tidak merangsang jerawat tumbuh. Ia tanda kelenjar yang terlebih aktif. Ada kajian mendapati tekanan akan memburukkan lagi keadaan.

Selain itu, ada juga faktor lain yang menyebabkan jerawat antaranya mengesat atau menggosok muka dengan pakaian yang tidak bersih, penggunaan kosmetik tertentu dan pendedahan kulit pada suhu yang ekstrem.

Bagaimana mencegah dan merawat jerawat?

 • Basuh wajah tidak lebih daripada dua kali sehari dengan pembersih muka
 • Jangan picit jerawat
 • Elak menggosok muka dengan kuat atau menggunakan pembersih muka yang mengeringkan wajah
 • Jangan guna sabun anti bakteria – ia tidak membantu mencegah jerawat
 • Gunakan tuala yang sesuai dan bersih untuk mengeringkan wajah
 • Hati-hati dengan penggunaan barangan kosmetik
 • Jangan biar tubuh basah dengan peluh dan berminyak-minyak terlalu lama Sumber: Chealth.com

  Diperoleh dari Berita Harian Online.

 • Advertisements

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s

   
  %d bloggers like this: