Sehening Kalbu

Kelana Berlandaskan Hati, Percaya Mengikat Diri…

Mencari Awang Selamat?

Posted by anakkawi on January 7, 2008

Saat aku termangu2 nih, aku tengok la statistik ‘Top Posts’ dalam Blog Stat tu. Paling banyak orang bace post aku berkenaan skim DH untuk pensyarah politeknik tu. Pelik aku. Nape la diorg xbukak je KPM [Kementerian Pelajaran Tinggi] atau Politeknik  (atau Kolej Komuniti) punya website, pastu search kat dalam tu. Bukan susah sangat pon nak mencarik. Tapi bagus gak. Naik sket rating post aku nih. Haha…

Erm, tp bila difikir, susah gak menggunakan enjin carian yang sebenarnya agak mudah digunakan itu. Aku dulu masa writing untuk paper degree aku pon termangu2 mencarik2 bahan2 dalam internet nih. Projek aku lak jenis kene pakai jurnal online. Tak main la tulih paper pakai buku teks yang tebal2 dan berharga purata RM200++ tu. Prof aku cakap semua benda tu ketinggalan zaman. Paling asas la kita cuma tau search bahan2 dalam internet nih guna Yahoo! ataupon google jek. Walaupon ada berlambak lagi enjin carian dalam internet nih, dua benda tu jek yang paling glemer. Itu pon ade org still tak reti nak guna [ataupon tak reti2 nak pakai]. Lantak la, org cakap, klo tak reti, tanya la pada yang reti. Tapi klo segan nak belajar tu, jadi bodoh la sorang2…

So tak bole la nak salahkan diorg, sekurang2nye diorg da berusaha mencarik [daripada tak carik langsung]. Carik2 pastu terjumpa blog aku ni jek. Malang la korg. Hahaha…

Pencarian no 2 lak jatuh pada Bisik-Bisik Awang Selamat. Banyak orang mencarik Si Awang Selamat ni kot. Ruangan pojok mcm ni walaupon kadang2 macam memperli jek, tapi kene la pandai2 ambik maksud apa yang nak di sampaikan. Nama pon ruangan pojok. Ade la kias2 atau maksud tersirat dia tu. [Kadang2 tak jugak, zaman sekarang ni orang tulis jelas2 pon orang lain masih tak paham2, atau buat2 tak paham…]

Apepon bagi peminat Awang Selamat tu, susah2 sangat masuk je web Utusan Malaysia Online, masa ni guna je Yahoo! atau Google tu, cari utusan malaysia. Pastu kat atas tu ade kotak pencarian [dalam website tu la]. Taip A.W.A.N.G.S.E.L.A.M.A.T lepas tu klik pada “cari”. Jumpa la tulisan2 pojok Si Awang tu…

Nih aku bagi contoh jek cara bijak untuk membuat carian dalam internet nih. Selain guna Yahoo! dan Google tu la. Kadang2 memang susah gila nak mencari maklumat walaupun bermacam2 kata kunci [keyword] yang kita guna. Mula2 carik dulu laman web berkaitan, atau laman web yang kita tau ada simpan maklumat berkenaan sesuatu benda yang kita nak tu. Kemudian baru gunakan enjin carian dalaman [nih aku bagi nama sendiri] website tersebut, dan carilah guna kata kunci yang lebih spesifik.

Macam kita dari Kuala Lumpur nak ke Kangar la. Takdanye nak cari papan tanda [signboard] ke Kangar kt lebuhraya Kuala Lumpur tu. Kene la cari papan tanda ke Ipoh dulu, kemudian Butterworth, dan seterusnya sampai la ke Kangar. Kalau cari papan tanda ke Kangar kt bandaraya Kuala Lumpur nih, ha, sesat la sorg2. Heheh….

Okeh, berusaha la untuk mencari2…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Mencari Awang Selamat?

Posted by anakkawi on January 7, 2008

Saat aku termangu2 nih, aku tengok la statistik ‘Top Posts’ dalam Blog Stat tu. Paling banyak orang bace post aku berkenaan skim DH untuk pensyarah politeknik tu. Pelik aku. Nape la diorg xbukak je KPM [Kementerian Pelajaran Tinggi] atau Politeknik  (atau Kolej Komuniti) punya website, pastu search kat dalam tu. Bukan susah sangat pon nak mencarik. Tapi bagus gak. Naik sket rating post aku nih. Haha…

Erm, tp bila difikir, susah gak menggunakan enjin carian yang sebenarnya agak mudah digunakan itu. Aku dulu masa writing untuk paper degree aku pon termangu2 mencarik2 bahan2 dalam internet nih. Projek aku lak jenis kene pakai jurnal online. Tak main la tulih paper pakai buku teks yang tebal2 dan berharga purata RM200++ tu. Prof aku cakap semua benda tu ketinggalan zaman. Paling asas la kita cuma tau search bahan2 dalam internet nih guna Yahoo! ataupon google jek. Walaupon ada berlambak lagi enjin carian dalam internet nih, dua benda tu jek yang paling glemer. Itu pon ade org still tak reti nak guna [ataupon tak reti2 nak pakai]. Lantak la, org cakap, klo tak reti, tanya la pada yang reti. Tapi klo segan nak belajar tu, jadi bodoh la sorang2…

So tak bole la nak salahkan diorg, sekurang2nye diorg da berusaha mencarik [daripada tak carik langsung]. Carik2 pastu terjumpa blog aku ni jek. Malang la korg. Hahaha…

Pencarian no 2 lak jatuh pada Bisik-Bisik Awang Selamat. Banyak orang mencarik Si Awang Selamat ni kot. Ruangan pojok mcm ni walaupon kadang2 macam memperli jek, tapi kene la pandai2 ambik maksud apa yang nak di sampaikan. Nama pon ruangan pojok. Ade la kias2 atau maksud tersirat dia tu. [Kadang2 tak jugak, zaman sekarang ni orang tulis jelas2 pon orang lain masih tak paham2, atau buat2 tak paham…]

Apepon bagi peminat Awang Selamat tu, susah2 sangat masuk je web Utusan Malaysia Online, masa ni guna je Yahoo! atau Google tu, cari utusan malaysia. Pastu kat atas tu ade kotak pencarian [dalam website tu la]. Taip A.W.A.N.G.S.E.L.A.M.A.T lepas tu klik pada “cari”. Jumpa la tulisan2 pojok Si Awang tu…

Nih aku bagi contoh jek cara bijak untuk membuat carian dalam internet nih. Selain guna Yahoo! dan Google tu la. Kadang2 memang susah gila nak mencari maklumat walaupun bermacam2 kata kunci [keyword] yang kita guna. Mula2 carik dulu laman web berkaitan, atau laman web yang kita tau ada simpan maklumat berkenaan sesuatu benda yang kita nak tu. Kemudian baru gunakan enjin carian dalaman [nih aku bagi nama sendiri] website tersebut, dan carilah guna kata kunci yang lebih spesifik.

Macam kita dari Kuala Lumpur nak ke Kangar la. Takdanye nak cari papan tanda [signboard] ke Kangar kt lebuhraya Kuala Lumpur tu. Kene la cari papan tanda ke Ipoh dulu, kemudian Butterworth, dan seterusnya sampai la ke Kangar. Kalau cari papan tanda ke Kangar kt bandaraya Kuala Lumpur nih, ha, sesat la sorg2. Heheh….

Okeh, berusaha la untuk mencari2…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: