Sehening Kalbu

Kelana Berlandaskan Hati, Percaya Mengikat Diri…

RISIKO BARBEKU

Posted by anakkawi on January 9, 2008

AndA mungkin gemar memasak cara memanggang atau barbeku. Ia mengingatkan kita tentang kaedah menikmati makanan cara outdoor dan dekat dengan alam semula jadi. Namun, banyak yang perlu difikirkan semula. Bakaran atas api meninggalkan benzopyrene yang terbentuk pada daging yang dipanggang. Berita buruknya adalah ia menjadi punca barah.

Terdapat perbezaan antara panggang atas bara dengan panggang atas api, dengan pilihan yang lebih baik adalah yang dipanggang atas bara. Api yang membakar lebihan lemak atau kulit pada daging meninggalkan unsur karbon yang tidak elok dimakan.

Maka sate yang anda gemari itu alangkah baiknya jika dimakan bersama bawang dan timun dalam kuantiti yang sama banyak. Bawang dan timun itu sedikit sebanyak mengandungi agen penentang yang dapat mengurangkan risiko ancaman benzopyrene dalam tubuh.

Antara langkah yang boleh dilakukan untuk menangani masalah ini adalah dengan memastikan makanan tidak dipanggang sehingga berwarna kehitaman. Elakkan juga daripada membiarkan panggangan terkena api secara langsung. Selain itu, peraman daging sebelum panggangan boleh mengelakkan pembentukan asid hidroksisitrik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

RISIKO BARBEKU

Posted by anakkawi on January 9, 2008

AndA mungkin gemar memasak cara memanggang atau barbeku. Ia mengingatkan kita tentang kaedah menikmati makanan cara outdoor dan dekat dengan alam semula jadi. Namun, banyak yang perlu difikirkan semula. Bakaran atas api meninggalkan benzopyrene yang terbentuk pada daging yang dipanggang. Berita buruknya adalah ia menjadi punca barah.

Terdapat perbezaan antara panggang atas bara dengan panggang atas api, dengan pilihan yang lebih baik adalah yang dipanggang atas bara. Api yang membakar lebihan lemak atau kulit pada daging meninggalkan unsur karbon yang tidak elok dimakan.

Maka sate yang anda gemari itu alangkah baiknya jika dimakan bersama bawang dan timun dalam kuantiti yang sama banyak. Bawang dan timun itu sedikit sebanyak mengandungi agen penentang yang dapat mengurangkan risiko ancaman benzopyrene dalam tubuh.

Antara langkah yang boleh dilakukan untuk menangani masalah ini adalah dengan memastikan makanan tidak dipanggang sehingga berwarna kehitaman. Elakkan juga daripada membiarkan panggangan terkena api secara langsung. Selain itu, peraman daging sebelum panggangan boleh mengelakkan pembentukan asid hidroksisitrik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: